Geluk

Wat is geluk. Na mijn blog over positief vs negatief kreeg ik de vraag wat is dan geluk.

Geluk is voor iedereen anders natuurlijk, en het is ook niet te bepalen of mijn geluk ook een anders geluk is. Daarnaast heb je de emotie geluk, en je hebt het gezegde geluk. Van dat laatste heb ik nooit echt gebruik gemaakt. Ik ben niet voor dat geluk geboren. De loterij win ik niet, mijn gezondheid heb ik niet echt mazzel mee gehad, ik heb vaak ongelukkige ongelukjes en qua woorden kom ik ook vaak ongelukkig uit de hoek. Maar dat is niet het geluk waar ik het nu over wil hebben. Het gaat nu over gelukkig zijn.

 

Volgens Wikipedia:

Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Gelukkig zijn is het tegengestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid en vaak samengaat met depressieoverspannenheidwoede of verdriet. Onderzoek duidt er op dat geluk voor ongeveer de helft erfelijk bepaald is. De rest van de verschillen wordt veroorzaakt door invloeden uit de omgeving.

 

 

Ik kan gelukkig worden van heel kleine dingen en bekijk mijn geluk van dag toch dag. Het is niet iets waar ik dagelijks bij stil sta. Vaak is het een besef momentje, als je iemand anders hoort die niet gelukkig is, als je iets leest in de krant, op tv iets hoort of soms gewoon als je in het geluksmoment zit.

Ik kan dolblij worden van een bosje narcissen, helemaal opleven van de natuur die in bloei staat, glimlachen om een knuffel die me word gegeven door iemand uit mijn gezin, de lach op het gezicht van mijn kleine meid als we een taart gebakken hebben, de katten die tevreden in hun mandje liggen. Het zijn echt hele kleine dingen die het hem doen voor mij.

Laatst met mijn man een stukje fietsen en daarna een ijsje eten. Het klinkt zo simpel en eenvoudig maar dat is geluk.

Mijn beste vriendin die dan besluit dat we elkaar te lang niet hebben gezien en dat we dan even in een kwartiertje tijd een dagje weg plannen samen.

Helemaal gelukkig zijn om dat mijn kerstboom van december het nog steeds doet en vol met nieuwe knoppen zit. Naar de luilak markt aardbeien plantjes kopen. Het klinkt allemaal zo onbenullig en klein maar het maakt mij zo gelukkig.

Van de week nog met een vriendin naar haar paard geweest, dan help ik met borstelen en poetsen, ik word er gelukkig van.

Mijn deelnemers van het vrijwilligersproject wat ik doe maken mij blij, ze kijken uit naar mijn komst en zijn dolblij als ik er ben. Wederom een stukje geluk.

Maar ik kan ook ontzettend gelukkig zijn in mijn eentje, thuis, in het bos, op het strand gewoon zitten en kijken. Kijken naar de mensen, de natuur, de beesten, de bomen, de lucht. En beseffen dat je gewoon echt happy bent.

Gek genoeg zijn er mensen die niet begrijpen dat ik zo happy kan zijn, zij koppelen mijn gezondheid vaak aan mijn geluk. Ik zou toch doodongelukkig moeten zijn, ik ben toch ziek. Goed bedoelde woorden van troost en oneerlijkheid krijg ik vaak te horen, maar als ik dan vertel dat dat niet hoeft omdat ik echt heel happy ben begrijpen ze niet. “Maar het is toch oneerlijk dat jij zo ziek bent.” Ja, dat is het ook, maar wat veranderen we eraan, niks toch. “ Word je daar nou niet enorm verdrietig van” Nee, niet meer dat heb ik achter mij gelaten. Ik kijk naar wat ik allemaal wel kan, wat ik heb, en wat ik nog wil doen.

 

In mijn leven heb ik vaak moeten werken en strijden voor het geluk, het is mij nooit aan komen waaien, daarom kan ik misschien ook beter dan andere mijn eigen geluk creëren. Ik denk dat als je in je leven alles hebt gekregen, nooit hebt hoeven vechten voor je geluk, alles je komt aanwaaien of voor je word geregeld je nooit zult weten wat echt geluk is. Dat zit niet in een duur huis, vette auto, je merk kleding, wekelijks etentjes buiten de deur, je grote vrienden kring, of luxe vakanties.

 

Geluk zit in jezelf, maak je zelf, en regel je zelf. Jij bepaalt wat jou gelukkig maakt.

XD

2 Comments

  • Piet Liedorp 1 juli 2017 Reply

    Helemaal mee eens Donna
    Mooi verwoord

  • Donna Meerveld-Buhl 3 juli 2017 Reply

    Dank ke wel Piet.

Geef een reactie

negentien + 5 =