Week 1 en 2

Een weekje zonder facebook, sociale media en email op de telefoon is er een van wennen, bijzondere ontdekkingen en diverse opmerkelijke gesprekken.

De eerste dag was er een lichte vorm van paniek, ik moest alles verwijderen van de telefoon en wilde voor die tijd eerst nog wat gegevens opslaan. Het is dan toch erg verleidelijk om stiekum te kijken, en dat deed ik dan natuurlijk ook. Daarna betrapte ik me erop hoe vaak je je telefoon pakt om te zien of er nog iets nieuws is. Om vervolgens mij zelf in de mailing te nemen door via de werkpagina te kijken. Dat moet toch anders bedacht  ik me.  Ik zocht op internet naar tips en tricks en het verbaasde mij enorm aan de hoeveelheid informatie die er beschikbaar is op het punt van afkicken van sociaal media.  Van complete programma’s bij de breider stichting, tot zelfhulp pagina’s, een  lading boeken die je kunt kopen en zelf een weekje rehab vakantie voor  Facebook verslaafde. Hoe bizar.

De dagen erop kwam ik tot de conclusie dat je best vaak ook dingen meemaakt die je wil delen met andere. Een drankje op het terrras, dagje uit met een vriendin, nieuwe plantjes voor de tuin  je wil eigenlijk alles delen. Je maakt foto’s met het idee deze te delen op Facebook. Ik bemerkte mij dat ik op een terrasje de tafel schikking aanpastte om een mooi plaatje te schieten voor op insta want ik had geen Facebook meer. Je snapt ook dat was de volgende dag van mijn telefoon. Nu alleen nog de werk zaken verwijderen.

Omdat ik toch een soort van controle freak ben vond ik dat toch moeilijkst. Mijn taken heb ik verdeeld over mijn collega’s en dat lukt me wel om vol te houden, maar de email checken en niet reageren vond ik wel een dingetje. Ik heb beloofd dat ik werk opzij zou zetten tot 1 september maar dat lukt me niet helemaal. Er is toch bijna dagelijks een soort contact waardoor je er toch meer mee bezig bent. En ik denk ook dat ik niet helemaal zonder kan. Het is ook wel gelijk heel veel niet meer doen. Dus beloof ik mezelf maar 1 keer per dag de email te checken.

Nu een week verder is het toch allemaal best moeilijk, ik  doe mijn best om er niet zo mee bezig te zijn maar het lijf toch spoken in het hoofd. Een vriendin vertelde me laatst dat ze stoppen met roken makkelijker vond en ik moet haar gelijk geven. Het is zo inmense gewenning die telefoon, je doet er zoveel mee, ik werk, blog en schrijf er ook nog eens mee dus de tijd die ik niet besteed aan Facebook besteed ik toch op mijn telefoon door te schrijven, bloggen of werken. Spelletje wordfeud, candy crush of tv kijken doe ik ook op de telefoon natuurlijk. Ik heb dan ook het ouderwetse pen en papier weer tevoorschijn gehaald voor mijn schrijven, doe nog maar 2 keer per week mijn werk op de laptop (zodat ik er echt voor moet gaan zitten 2 uurtjes max) en probeer te lezen ipv spelletjes te doen. Behalve wordfeud dat blijf ik doen want dat vind ik echt te leuk.

Het appen is ook met bijna 70 procent verminderd doordat de collega’s alles mailen zodat ik niet gelijk ga reageren super tof van ze dat ze zo meedenken. Vriendinnen appen of ze me mogen lastig vallen voor een praatje en ik zelf reageer niet meer in alle groepen, of heel summier.

Al met al is het wel een dingetje hoor, het valt ook veel meer op hoeveel mensen op hun telefoon zitten, op een terrasje zie je iedereen een telefoon trekken op enig moment, in de bus tuurt iedereen op het scherm, op fietsen in de stad eigenlijk overal om je heen zie je mensen op hun telefoon. Ik deed dat zelf ook natuurlijk alleen valt het je dan niet zo op. Nu zie je het echt overal gebeuren, en op zich is het ook helemaal niet erg natuurlijk. Want dat ding is er ook voo rheel veel handigheidjes. En ik wilde ook alleen stoppen met social media en niet met mijn hele telefoon.

Het grappigst vind ik tot nu toe dat mensen je nog gewoon taggen, informatie delen die ik op Facebook  had moeten lezen en dat ik nu gesprekken heb waarvan ik delen niet weet omdat het op Facebook stond.

Al met al een leerzame eerste week op naar de volgende.

In week 2 krijg ik van Facebook allemaal tips om berichten te posten via de email. Wahahah zo grappig. Het gaat me al veel beter af en ik begin de grote voordelen al aardig onder de knie te krijgen.

XD 

 

 

 

 

Geef een reactie

drie × 2 =