Studeren valt niet mee!

Of moet ik zeggen studeren op oudere leeftijd in combinatie met chronisch ziek zijn en drie studies tegelijk valt niet mee!  

En ja ‘voor het commentaar weer komt’ ik doe het zelf, en is het mijn keus etc.

Ik heb gekozen voor een omscholing, mijn huidige werk kan ik niet meer doen dus ik moest iets heel anders gaan doen. Hulpverlening en dan vooral met jeugd was iets wat mij erg aansprak, in privé sfeer deed ik hier al het een en andere mee,  en tijdens mijn Gall carrière ben ik een keer begonnen aan een studie in deze richting. Het was een vrij logisch gevolg dat ik hier iets mee ging doen. Vanwege mijn gezondheid was het nog wel even zoeken naar de juiste invulling. Een volledige baan zou ik niet meer aan kunnen en part time hulpverlening is niet gewenst in de jeugdzorg, maar gaande weg toch iets gevonden waar ik mijn passie kwijt zou kunnen.

Ik ben begonnen aan een studie Sociaal domein jeugd, en WMO consulent jeugdrecht. Met deze studies( samen met eerde studies) kan ik veel betekenen in de voor trajecten van jeugdzorg, jong gehandicapten, jeugdpsychologie etc. Voornamelijk de rechten van jeugdigen. De studies zijn in etappes, naast de colleges, studeren, cases maken, en scripties schrijven komt er ook veel praktijk bij kijken. Dagen in de rechtbank, bij jeugdzorg, psychologen en scholen langs en echte dossier behandelingen horen er ook bij.

Daarnaast ben ik vrijwilliger bij Humanitas, ik doe maatje thuis dat is bij oudere mensen thuis langs voor een praatje, een wandeling, administratie etc. En ik doe BOR. Dit is Begeleiding Ouder kind Regeling. Dat wil zeggen dat je kinderen gaat helpen een goede omgangsregeling te creëren tussen ouders en kinderen. Bijvoorbeeld na een scheiding kunnen ouders het niet zo goed samen vinden, maar het kind heeft recht om beide ouders te zien. Als een van de ouders dit niet goed kan dan komen wij helpen om deze regeling te maken, op te starten en te begeleiden tot het helemaal goed loopt. Dit kan je natuurlijk niet zonder enige vorm van kennis gaan doen, hiervoor ga je naar de Humanitas academie en krijg je een gedegen training om dit te kunnen. Het is geen enorme studie van maanden, maar ook hier hebben we huiswerk, dossiers behandeling, en zelfs gesprekstrainingen.

Dat alles bij elkaar is wat veel misschien, dat begrijp ik ook wel. Je gezondheid en leeftijd zijn in deze ook geen hulpmiddelen. Na een dag college ben je kapot en heb je er een paar dagen last van.

Wat mij meest tegenvalt, is de manier van studeren tegenwoordig. Het is niet meer alleen stampen, en boeken lezen. Het is heel veel opzoeken op de pc, uitschrijven van je antwoorden, mini scripties schrijven en casussen uitschrijven. Veel gaat via online seminars, You tube filmpjes, huiswerk inleveren op Facebook, college volgen via je mobieltje. Het is zwaar, en ik kan het niet altijd bijbenen, maar ik vind het zo leuk. Vanwege mijn gezondheid hoef ik niet overal aanwezig te zijn, ik mag dan daarvoor in de plaats ander huiswerk inleveren maar ik probeer zoveel mogelijk alles mee te doen.

Door de nieuwe leer mogelijkheden is het wel fijn dat je veel van de dingen kan doen wanneer jij het wilt. Dus als ik weer eens niet slapen kan, volg ik een seminar of lees ik een dossier door.

Hoe dan ook ik ben wel blij dat ik er aan begonnen ben,  na mijn eerste casus als perfect beoordeeld terug te krijgen weet ik wel dat het echt mijn ding is. En dat geeft dan weer veel energie terug.

Vorige week mijn eerste diploma behaald en dan is deze chronisch zieke muts best trots op zichzelf. 

XD

Geef een reactie

veertien + 16 =