“Ode aan het niets doen”

Niets doen,

Maar dan ook echt niets doen…  Niet nadenken, niet piekeren, niet luisteren, niet praten, niets doen.

Ik kan het uren volhouden, thuis op de bank, in het park, op het strand, boven op een berg, in de trein. Echt helemaal niets doen Voor je uit staren en alles uitschakelen, iedere gedachte die binnen dringt weg duwen, elk geluid vervagen, elke beeld wissen. Heerlijk vind ik het niets doen. 

Ik heb mijzelf wel eens betrapt dat ik mijn bed uit kwam, koffiepot aanzette en op de bank ging zitten om er vervolgens uren later achter te komen dat ik niets had gedaan. Het gepruttel van de koffiepot niet gehoord, de om eten schreeuwende katten niet opgemerkt, en geen millimeter bewogen.

 

Een treinreis van Amsterdam naar Haarlem en dan opmerken dat je al een tijd stil staat in Zandvoort en dat zelfs de trein niets doet.

Op een bergtop zittend niet merkend dat Ben en de kinderen al een tijdje je naam roepen en zich afvragen waarom je niets doet. 

Zonnig terrasje in het Vondelpark met honderden schreeuwende pokomonjagers, koffie die ijskoud geworden is, en door een ringtone van je telefoon merkt dat je al een uur niets aan het doen bent.

Soms heb je wel een alibi nodig, neem nou de dagen met het gezin  als iedereen thuis is is het iets lastiger, maar daar heb ik dan weer mijn trucjes voor. Je neemt een boek en doet of je leest (dan kan ik me namelijk ook heel goed uitschakelen voor geluiden om mij heen) werkt altijd prima. Of je sluit je ogen en doet niets.

Het gekke is wel, dat als er iets gebeurd om mij heen waar toch alertheid voor nodig is dat er dan wel een soort radartje werkt.  Als de kids ruzie hebben welke uit de hand dreigt te lopen dan gaat er een mini alarm aan en ben ik even bij de les. Maar zink zo weer weg in het niets doen.

Ik zou niet meer zonder het niets doen kunnen, ik heb het echt nodig op bepaalde dagen. Voordeel is dat ik het zo uit het niets kan aanspreken. Als ik niets wil doen, dan doe ik ook niets.     Heerlijk ik ga weer even niets doen vandaag! 

XD

 

Er is een app in de playstore  -VGZ Mindfulnesscoach. Het is niks voor mij, ik irriteer me rot aan de stemmen die uit het niets weer beginnen te praten in een oefeningen, maar voor wie niet niets kan doen is het zeker de moeite waard. Ik kan het iedereen aanraden   Doe gewoon eens een uurtje per week echt niets.

 

 

 

 

Geef een reactie

5 − 2 =